Välkommen till Lättlästdagen 2023!
Lättlästdagen är fylld av intressanta föredrag om språk, läsning och begriplighet. Du möter författare som berättar om sitt skrivande, får ta del av den senaste forskningen om ungdomars läsning och språkinlärning och bjuds på handfasta tips att ta med in i vardagen.
Helt enkelt – en kompetensutvecklingsdag för den som möter läsare med olika behov eller arbetar med personer som har behov av lättläst. Här nedan kan du läsa mer om några av programpunkterna för dagen.
ÅRETS PROGRAM
Berättelser om hur unga blir läsare
För att väcka ungas läsintresse behövs insikter om hur man som vuxen närmar sig barns läsning, talar om läsning och inspirerar till läsning. Martin Hellström är lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Mammorna, berättelserna och språket
I böckerna Mammorna och Bortom mammas gata ger Alexandra Pascalidou röst åt berättelser från föräldrar i förorten. Du möter henne i ett samtal om språkets och läsningens betydelse. Alexandra Pascalidou är journalist och författare.
Viktig svenska
Den offentliga svenskan bör vara lätt att lära, använda och förstå. Här får du råd som hjälper dig att skriva både inkluderande och begripligt. Lena Lind Palicki, chef för Språkrådet, och Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen, är författare till boken Viktig svenska.
Shared reading som litteratur- och läsfrämjande metod
Shared reading är en läsecirkelmodell som bygger på gemensam högläsning och samtal om det lästa. Men hur går det till? Vilka texter läses? Och vilken inriktning har textsamtalen? Anders Ohlsson är professor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet.
Skriv lättläst – en snabbkurs
Möter du människor i behov av lättläst? Då behöver du själv kunna kommunicera på lätt svenska. Bengt Fredrikson och Moa Candil ger dig sina bästa tips. Bengt Fredrikson och Moa Candil är författare till boken Att skriva lättläst.
Gemensam läsning – en bro mellan människor
Ann Boglind delar med sig av erfarenheter av gemensam läsning och samtal i olika elevgrupper. Ann Boglind är pensionerad forskare i svenskämnets didaktik vid Göteborgs universitet.
Hur man gör läsovilliga intresserade av bokstävlarna
Magnus Ljunggren är en dyslektiker som upptäckte hur kul det kan vara med bokstäver. Här ger han sitt svar på frågan om hur man skriver lättläst. Magnus Ljunggren är författare.
Plats: Citykonferensen, Stockholm
Datum: fredag 17 november 09:00-16:00
Pris: 2 400 kr, ex moms, lunch och fika ingår. Serviceavgift tillkommer.
Sista anmälningsdag: 10 november
Köp din biljett via biljettkiosken!