Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

3 tips för en god högläsningsstund

Läslust Röster från biblioteken

- Det allra bästa med att vara bibliotekarie är ständig pånyttfödelse av kunskap, elevkontakten och att vara en guide och pedagog i elevernas lärande, säger Elina Nilsson Klang som har arbetat som bibliotekarie sedan 2005.

De senaste 15 åren har Elina arbetat både på Skolbiblioteket på Killebäcksskolan i Södra Sandby, och på Södra Sandbys stadsdelsbibliotek. Att ha en fot i två olika biblioteksverksamheter är något hon tycker är väldigt givande. Vi har pratat högläsning med Elina, som vid bokprat och högläsningsstunder ibland kan bjuda barnen på ett helt bord uppdukat av läskigheter för att skapa rätt stämning.

Högläsning – en fin upplevelse

- Att möta en berättelse genom högläsning är en fin upplevelse både för den som läser och för barnet, säger Elina. Inom mitt yrke som skolbibliotekarie handlar det till stor del om förmedlandet av boken och man är inte alltid med i nästa steg när barnet upplever berättelsen och gör den till sin. Därför är det extra kul när jag får högläsa - delad läsning är den bästa! Framförallt gillar jag högläsning av skräck eftersom det är en tacksam genre när det gäller att skapa spänning och få lyssnaren delaktig.

 

Vi frågade Elina om hon ville dela med sig av sina bästa tips för en lyckad högläsningsstund, och det ville hon gärna.

 

Elinas 3 tips för en lyckad högläsningsstund:

1. Var förberedd. Det är ett måste att ha läst texten på förhand för att undvika överraskningar som kan landa tokigt hos gruppen, men även för att kunna läsa högt med rätt inlevelse och ge liv åt karaktärerna på ett lockande sätt. Just när det gäller skräckgenren är det viktigt att lägga sig på en lagom läskig nivå så alla vill vara delaktiga i stunden.

2. Iscensätt rätt stämning. När jag högläser med rysligt tema får det gärna vara dunkel belysning, tända ljus, läskig rekvisita och soffor att krypa upp i! Våga sänka läsrösten och ta dig tid i läsningen att ge effekt och utrymme åt att bygga en mysryslig stämning. Lyssnarna ska invigas i förväntningen att “nu blir det spännande”!

3. Anpassa tiden efter gruppen. Just skräckgenren genererar mycket, men på olika sätt beroende på läsare. Är man lättskrämd? Tror man på övernaturligt? Behöver man prata om det man läst? Låt det finnas tid, både innan och efter läsning, att prata om genren och berättelsen ni delat. Det ökar dessutom intresset för vidare läsning på egen hand och pedagogen får utrymme att tipsa om fler titlar.