Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Fem tips på hur man kan jobba med Vilja jobba

Tips för sfi
Johanna Limme är författaren bakom flera av de skönlitterära böckerna i serien VILJA JOBBA, dessutom är hon verksam gymnasielärare. Här tipsar hon om hur man kan jobba med böckerna i undervisningen.

1. Läs högt för att lära sig nya ord och begrepp.
Jag brukar läsa böckerna tillsammans med mina elever i liten grupp om 5-6 stycken. Eleverna turas om att läsa högt, ibland läser jag högt. Vi diskuterar nya ord, svåra ord och ord som kan betyda olika saker i olika sammanhang.

2. Prata med ykesspråk.
På Fordonsprogrammet där jag jobbar arbetar vi mycket med yrkesord. Ska jag jobba på en bilverkstad måste jag veta vad verktygen heter. Jag måste också veta vad det är jag gör och varför jag gör det. Helt enkelt lära mig ett yrkesspråk som fungerar. Att läsa en skönlitterär bok där ämnesspecifika ord används, i autentiska sammanhang, är en bra utgångspunkt.

3. Skriv instruktioner. Med utgångspunkt i det som händer i böckerna går det att plocka ut delar som eleverna sedan får skriva instruerande texter om. Jag använder alltid bilder (foton från verkstaden) och ppt här. Eleverna arbetar också praktiskt med de olika momenten. Exempelvis – Hur gör man ett kompressionsprov? Hur byter man däck? Hur bakar man en sockerkaka

4. Diskutera kring valet av yrke och/eller utbildning.
Med utgångspunkt i böckerna (och det som händer med huvudpersonerna) brukar vi diskutera yrkesrollen. Varför har eleverna valt yrket? Hur ska en bra undersköterska vara? Vad innebär det att arbeta i ett storkök? Hur bemöter jag en kund på ett bra sätt?

5. Gör studiebesök!
Som utgångspunkt inför ett studiebesök. Läs boken först och gör sedan ett studiebesök på en liknande plats. En bilverkstad, ett restaurangkök, en mataffär eller ett äldreboende. Vad är likt? Vad är olikt!