Åsa Storck – vinnare av Lättlästpriset och aktuell med ny bok
Hon är bibliotekarien som tröttnade på trista börja läsa-böcker och bestämde sig för att skriva några själv. Sedan dess har Åsa Storck gett ut mer än 60 böcker, de flesta för barn och unga och många av dem lättlästa. I höstas tilldelades hon Sveriges första lättläst-pris, instiftat av Studieförbundet Vuxenskolan och är just nu aktuellt med Heddas hemliga tisdagar om barns rätt till ett eget liv, utan att vuxna lägger sig i.
Åsa Storck är en av Sveriges mest erfarna författare av lättlästa böcker. Dessutom är hon bibliotekschef på Vaggeryds bibliotek i Småland och träffar lässugna barn och ungdomar hela dagarna. Trots sin produktivitet som författare har hon inga planer på att säga upp sig och skriva på heltid.
– Nej, det vill jag verkligen inte. Det är ett jätteroligt jobb, i en stimulerande miljö. Det ger mig en bra inblick i vad barn och unga tycker om att läsa och ger mig idéer till nya historier.
Stolt prisvinnare
Åsas böcker handlar ofta om utanförskap och att våga saker fast man är rädd. I höstas tilldelades hon det nyinstiftade Lättläst-priset för just en sådan historia. Kramar och brev om funktionshindrade Simon. I sin motivering skrev juryn bland annat: ”Kramar och brev är en finurlig och överraskande historia fast den hör till vardagen. Det finns en smart krok som driver berättelsen genom hela boken.”
– Jag är väldigt stolt över priset och det är extra roligt eftersom Simon är en av mina favoritkaraktärer, säger Åsa. Att det nu finns ett litterärt pris för lättläst är ett bra tecken på att hela genren har fått högre status. Fler och fler etablerade författare skriver direkt för lättläst. Plus såklart alla våra duktiga bearbetare.
Lättläst om barns hemliga liv
På Nypon Förlag är Åsa Storck just nu aktuell med Heddas hemliga tisdagar. Den handlar om Hedda, vars tisdagsaktivitet blir inställd. Hon berättar inte det för sina föräldrar och ger sig ut på egna tisdagsäventyr istället.
– Den grundar sig i mina egna funderingar kring hur uppstyrda och övervakade barn är idag. Jag tror på att barn behöver få vara ifred ibland, för att utveckla sin egen identitet och utveckla sin kreativitet.