Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Böcker som hugger tag i samtiden kan också vara lättlästa!

I en debattartikel i DN menar Per Nilsson att den svenska ungdomsromanen verkar vara utdöende. Att utgivningen likriktas och det som erbjuds enbart är lättläst litteratur i genrer som tydligen har lägre status än andra – deckare, superhjältar och skräck. Det framgår inte vad Per Nilsson menar med lättläst. De lättlästa böcker som är skrivna för dem som kämpar med läs- och skrivsvårigheter, eller de populära serier som många barn- och unga väljer att läsa och som frontas i bokhandeln? Förmodligen avses det senare. Men oavsett vilket finns det anledning att samtala mer kring inlägget.

Per Nilsson antyder att det finns en motsättning mellan kvalitet och lättlästa böcker. Det finns självklart många dåliga böcker för barn, en del är säkert lättlästa och andra är det inte. Detsamma gäller böcker för vuxna. Ibland vill vi läsa något enkelt, förutsägbart, och ibland vill vi ha mer motstånd och väljer något annat.

På Nypon förlag jobbar vi med lättläst litteratur som är skriven för dem som har läs- och skrivsvårigheter, för dem som ska lära sig svenska och för den växande grupp unga som är ovilliga och ovana. Det är böcker i många olika genrer och med olika teman. De har ett begränsat omfång, kortare meningar och enkla ord. Men innehållet behöver inte vara enkelt.

Många lättlästa böcker har hög kvalitet! De är skrivna av Sveriges bästa barn- och ungdomsboksförfattare och de ger läsaren en litterär utmaning och ”hugger tag i samtiden”. Och i genrer som skräck, dystopier och spänning är de samhällsproblem och den debatt som Per Nilsson efterlyser ofta högst närvarande, både i den ”vanliga” utgivningen och i den lättlästa.

För oss är det en dröm och ett mål att alla ungdomar ska vara läsare

Men så är det inte. Många växer upp i hem helt utan böcker och har inga läsande förebilder. De har inte förstått vad en bok kan ge, de vet inte att det mellan pärmarna kan hända underbara saker. Kanske möter de en bok först när de kommer till skolan. För dem kan lättlästa böcker vara vägen in i litteraturen. De ger läsupplevelser som skapar lust att läsa också mer komplexa böcker.

Säkert har Per Nilsson inte helt missat alla de fantastiska ungdomsböcker som kommer ut i det här landet. Böcker som har förmågan att förändra människor och världen. På förlaget läser vi de böckerna och då är det inte svårt att föra ett samtal om litteratur för barn och unga. Det gör vi hela tiden, och vi tycker att det är oerhört intressant.

Vi pratar så klart också om att det är viktigt att barn och unga läser, och om hur vi tillsammans med skola och bibliotek kan motivera dem. En bra läsförmåga är trots allt en förutsättning för livslångt läsande.

Men det är sant som Per Nilsson skriver att samtalet om barn- och ungdomslitteratur verkar vara ointressant för media. Utrymmet för kultur för barn och unga blir mer och mer begränsat. Det är synd, och vi är gärna med och ändrar på det!

/ Redaktionen på Nypon förlag, 2019-05-22