En berättelse om unga mäns dödliga våld
Tills alla dör är en bok om gängkonflikten i Järvaområdet i Stockholm, en av Sveriges dödligaste konflikter som pågått i flera år. Journalisten Diamant Salihu har i flera år undersökt och försökt förstå gängvåldet i ett av Sveriges mest utsatta områden.
Många är barndomsvänner. De har gått i samma skola, spelat fotboll och varit hemma hos varandra som små. Men när gängkonflikten, eller gängkriget som de själva kallar det, började blev de tvungna att välja sida: Shottaz eller Dödspatrullen? De två gängen står i fokus i reportageboken Tills alla dör, där Diamant Salihu försöker få svar på frågan: varför mördar ni varandra?
– Den här gängkonflikten har splittrat vänner, familjer och lokalsamhällen. Den är internationellt uppmärksammad och har krävt många unga killars liv. Zoomar man in på konflikten kan man komma in på de stora samhällsviktiga frågorna som handlar om segregationen i Sverige.
Väcker starka reaktioner
Diamant Salihu växte upp i Tjärna Ängar i Borlänge, ett område som idag klassas som ett utsatt område. Även om det redan på 90-talet var många fattiga familjer och nyanlända i området, var segregationen i Sverige på en annan nivå då, menar han.
– Jag behövde aldrig vara rädd för att bli ihjälskjuten när jag var tio år. Tioåringar i Järva har berättat för mig att de är rädda för att bli ihjälskjutna.
Tills alla dör har väckt stort engagemang och starka reaktioner sedan den kom ut. Och nu kommer den ut som lättläst version. Diamant Salihu har fått intervjuförfrågningar från elever som gör skolarbeten om kriminalitet och rapmusik, mött unga som läser boken i samhällskunskapen och hört om föräldrar som ordnat bokcirklar.
– Nästan varje dag får jag reaktioner från människor från alla olika samhällsskikt, som berörts och inspirerats. Jag hoppas att jag bidragit till att upplysa, folkbilda, nyansera och hjälpa människor att hitta konstruktiva åtgärder för att göra något åt det här.
Aktuell titel
Bearbetningen är skickligt gjord. Språket är mycket riktigt lättläst utan att innehållet försvinner. Dömstedt har verkligen lyckats behålla väsentligheterna från originalversionen. Tills alla dör är i lättläst format fortfarande lika stark, gripande och upplysande. Är man intresserad av utanförskap och gängkriminalitet har man mycket att hämta här. Helhetsbetyg 4 av 5. Daniel Gustavsson, BTJ-häfte nr 2/23