Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Faktabok om puberteten öppnar upp för diskussion om känsliga frågor

Författarintervju

Inti Chavez Perez är sexualupplysare, författare och föreläsare. Han reser runt i skolor och pratar med ungdomar och skolpersonal om sex och samlevnad, jämställdhet och normkritik. Nu är han aktuella med en ny bok Fakta om puberteten som tar upp vad som händer i kroppen och hjärnan när man går igenom puberteten, och varför. Vi satte oss ner med Inti för att prata mer om den nya bok samt hans erfarenheter av att komma i puberteten.

Varför är det viktigt med en faktabok om puberteten?

– Förändring är både spännande och jobbigt. Puberteten innebär väldigt stora förändringar, kroppen förändras samtidigt som hjärnan plötsligt kan hantera mer komplexa tankar och känslor. Jag vill förbereda läsare inför den här berg- och dalbanan. Och jag hoppas att många ska känna igen sig.

Ibland kan puberteten vara en jobbig period, vad har du för tips på hur man kan prata om det med tonåringar?

– Att vuxna visar att de bryr sig är bra. Tonåringar vill veta att någon bär dem när de faller. Tänk på att tonåringen kanske inte alls är som du. Därför är det bra om du ger tonåringen tillgång till många spegelbilder. Då visar du att det är okej att tonåringen är sig själv.

Hur var det för dig att komma i puberteten?

– Det var en svår tid. Men när jag kom ut på andra sidan blev livet bättre än vad jag hade vågat hoppas på. I efterhand kan jag se att dåliga erfarenheter formade mig till en starkare människa.

Vad önskar du att du visste när du själv gick igenom puberteten själv?

– Att den går över!

Har du några tips på hur man kan använda boken i undervisningen?

– En av mina mer stolta ögonblick var första gången jag läste en hel bok själv. Den här boken tror jag att många klarar att läsa själva, om de får tyst lektionstid för läsning. Sedan kan läraren öppna upp för samtal om vad de minns med utgångspunkt från boken. Då ges plats för fniss och frågor.

Vad är din relation till lättlästa böcker?

– Jag brinner för att sprida kunskap om sexualitet och relationer. När jag upptäckte lättlästa böcker insåg jag att jag kunde använda formatet för att nå ut till fler! Idag hör personal från runtom i Sverige av sig och beskriver hur de använder böckerna i samtal och undervisning. Det blir jag stolt över. Jag är stolt över att skriva lättlästa böcker.