Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Hon ville lyfta fram missförhållanden i ljuset

Författarintervju
När uttrycket parallella samhällen började användas i samhällsdebatten ville Johanna Bäckström Lerneby undersöka begreppet djupare – vad betydde det i verkligheten? Och hur drabbade det invånarna? Hennes reportagebok Familjen har hyllats av både kritiker och läsare, och nu hoppas hon med den lättlästa versionen kunna nå ännu fler.

Både intresset för familjen i Angered och idén att skriva om den hade funnits länge hos Johanna när hon 2017 publicerade ett reportage i Aftonbladet.

– Jag har följt familjen sedan 2006, och har alltid haft det i bakhuvudet att jag ville göra ett reportage om parallella samhällen i förorterna och de här informella maktstrukturerna som är väldigt starka, men som man kanske inte känner till om man inte bor i förorten.

Drivkrafterna bakom
Reportaget utvecklades sedan vidare till en hel bok, och drivkraften bakom arbetet var tydlig. Förutom att beskriva familjen Al Asim och myndigheternas arbete för att slå ut deras makt ville hon berätta om invånarna som blivit offer för både familjen och våra samhällsstrukturer.

– Det är så oerhört många människor som far illa av att det ser ut så här. Folk behöver få veta hur det går till så att man kan göra något åt det. Som journalist är jag mån om att man kan beskriva och lyfta fram missförhållanden i ljuset, först då går det att rätta till, förklarar Johanna.

Fångat många läsare
För att så många som möjligt skulle kunna ta till sig boken var det viktigt att göra den spännande, med ett lättbegripligt och rappt språk, vilket kom naturligt tack vare journalistyrket. Och lästs har boken gjorts av många.

– Jag får ju mejl både från högstadiekillar som läst den och tycker den är jättebra, och 75-åriga damer som har läst den i sin bokklubb, så den verkar ha slagit brett. Jag tycker att alla ska läsa den!

Genom den lättlästa bearbetningen tror hon också att fler läsargrupper kan upptäcka boken.

– Jag är väldigt stolt och glad över att den kommer i en lättläst version, för det betyder att även de som vill ha den ännu lättare kan ta till sig den hoppas jag. Och att fler kan läsa den. Jag tänker att om man inte är så bra på svenska än så är det här en typisk bok om man inte bara vill läsa barnböcker, den kan vara jätteintressant då.