Johanna Nilsson om att skriva lättläst
Johanna Nilsson har redan ett tjugotal böcker bakom sig. Hon har skrivit romaner och en mängd uppskattade ungdomsböcker. Dessutom har hon mottagit flera litterära utmärkelser.
Varför är det så viktigt med lättlästa böcker?
Alla människor har rätt att få ta del av berättelser, även de som har svårt med läsning och de som inte har svenska som modersmål. Det är en demokratifråga!
Är det svårt att skriva lättläst?
Ja, verkligen! Jag måste tänka mycket mer än jag vanligtvis gör. Måste det där ordet verkligen vara med? Hur kan jag skriva det här på ett enklare sätt, utan att ändra i historien? Jag, som själv alltid haft jättelätt för att läsa, måste verkligen anstränga mig för att skriva till en publik som jag vet inte alls är som jag.
Hur får du idéerna till dina böcker?
På många olika sätt. Genom människor jag möter, böcker jag läser, filmer jag ser … Ibland kan ett musikstycke sätta igång fantasin. Ibland ser jag en främling på gatan och någonting hos honom eller henne gör mig nyfiken. Senast var det ett radioprogram om båtflyktingar som fick mig att skriva en berättelse.
Vad är det bästa med att vara författare?
Att skriva är mitt kall. Jag kan inte tänka mig ett liv utan att skriva. Att kunna ha mitt största intresse som yrke är en stor gåva. Dessutom är det underbart att träffa alla läsare!
Vilken typ av böcker gillar du själv?
Jag gillar det mesta, bara det är välskrivet och romanfigurerna gör mig nyfiken. Jag tycker om att bli överraskad också. Hjälten/hjältinnan får gärna vara en lite udda figur. Viktigast är dock att man kommer romanfigurerna nära, att det känns som att de finns på riktigt – att de stannar kvar i mig …
Känner du någon som kämpar med att läsa?
Ja. Min man är dyslektiker. Han har kämpat sig igenom några av mina romaner, men det är inte lätt för honom.
Var läser du helst?
I soffan nere i vardagsrummet, med fönster ut mot innergården. Om sommaren ute på altanen. Men jag kan läsa var som helst – och det gör jag också. Jag har alltid en bok med mig i ryggsäcken.