
Lättläst öppnar dörren till förståelse för bipolär sjukdom
När svängningarna mellan eufori och depression var som värst kämpade Henrik Wahlström för sitt liv. Efter att ha fått diagnosen bipolär sjukdom förändrades allt. Tillsammans med psykiatern Katrin Skogberg Wirén har han skrivit överlevnadshandboken Uppochner som nu släpps som lättläst för att sprida kunskap om sjukdomen till så många som möjligt.
Regissör, Creative Director, författare och Instagramprofil med över 200 000 följare – Henrik Wahlström är mångsysslaren med massor av järn i elden. Idag lever han ett balanserat liv och kanaliserar sin energi på ett hållbart sätt. Men vägen dit har varit lång och kantad av mörker och missbruk.
– Jag hamnade på botten innan jag kunde förstå vad som pågick. Diagnosen gav mig en möjlighet att börja lära känna mig själv och vad jag behövde för att fungera, berättar Henrik.
Diagnosen i fråga var bipolär sjukdom, ett kroniskt sjukdomstillstånd som kännetecknas av svängningar i stämningsläge – från maniska perioder till djupa depressioner. Att få diagnosen blev en vändpunkt, men det tog tid för Henrik att hitta svar på alla sina frågor. Han ville förstå mer om sjukdomen, men de flesta böcker han läste var skrivna på ett komplicerat språk. Därför föddes idén att skriva en egen bok.
– Jag ville skriva så att alla kunde förstå, utan att det blev akademiskt eller krångligt. Särskilt för alla som redan kämpar med fokus och läsning.
Tillsammans med psykiatern Katrin Skogberg Wirén, överläkare och aktiv på sociala medier som ”Bipolärdoktorn”, började han arbeta på Uppochner. Boken beskriver inte bara vad bipolär sjukdom innebär utan ger också hopp och verktyg för att leva med den.
– Målet är att förklara utan att försköna, säger Katrin. Sjukdomen är tuff, men det går att leva ett bra liv med rätt stöd och kunskap.
Lättläst för ökad tillgänglighet
Att Uppochner nu ges ut i lättläst format är viktigt för författarna. Lättlästa texter innebär kortare meningar, förenklad grammatik och ett språk som är tillgängligt för fler.
– Med den här versionen kan vi nå människor som annars inte skulle orka eller kunna läsa om sin sjukdom, säger Henrik. Många med bipolär sjukdom har kognitiva svårigheter eller andra diagnoser som gör läsning svår.
Katrin betonar också vikten av det lättlästa perspektivet. Som läkare möter hon ofta patienter som upplever svåra skov – perioder av stämningsförändringar, maniska eller depressiva.
– Många av mina patienter har långa perioder av obalans som påverkar koncentration och förmåga att läsa. En lättläst text sänker tröskeln och gör det möjligt att ta till sig viktig kunskap om sin sjukdom och hur man kan hantera den.
En resa mot balans
Henrik och Katrin har gjort Uppochner till en bok som blandar insikter och fakta med råd och personliga berättelser för att visa att det finns en väg framåt, även i de mörkaste stunder.
– Jag vill verkligen peppa med att det går att må bättre och att man kan hitta balansen. Om den lättlästa versionen kan göra att vi når ut till ännu fler som kämpar är det fantastiskt, avslutar Henrik.