
Lingonvägen lyfter språket och läsningen på Sagaskolan
På Sagaskolan i Märsta har läraren Katalin Lundmark utvecklat ett sätt att arbeta för att skapa goda förutsättningar för alla elever i den tidiga läs- och skrivinlärningen. Tillsammans med de härliga vännerna i serien Livat på Lingonvägen jobbar eleverna med vardagsnära äventyr, hög igenkänning, humor och värme.
Det är en solig dag i juni och jag har fått förmånen att besöka Sagaskolan i Märsta för att träffa läraren Katalin Lundmark, som har bjudit in mig för att få ta del av det arbete som hon har utvecklat på sin skola. Katalin tar glatt emot mig vid parkeringen och vi går till lärarummet en stund för att prata lite innan det är dags för lektionen som jag ska få vara med på.
Hon berättar att Sagaskolan ligger i ett socioekonomiskt prioriterat område i Sigtuna kommun och att de flesta av barnen på skolan har svenska som sitt andra eller tredje språk. Få av barnen har dessutom tillgång till böcker hemma. Skolan har därmed ett stort ansvar i att hjälpa eleverna både med att få kunskap i det svenska språket och en god start i den tidiga läs- och skrivutvecklingen, berättar Katalin.
Använder ordlistor och bildstöd
På skolan jobbar man med SVA på olika sätt. Just när jag besöker skolan har man jobbat med boken ”Man får inte springa”. – Barnen och jag älskar ”Livat på Lingonvägen”. De vardagsnära texterna och innehållet ger mycket stöd i arbetet med eleverna, berättar Katalin. I arbetet med Lingonvägen har de bland annat gjort en utställning som förklarar vad man behöver i badhuset. Schampo, balsam, tvål, baddräkt, badbyxor, handduk, badkort och simdyna. Katalin visar också hur de använder ordlistor, bildstöd, bildgooglar, google translate och att barnen får översätta svåra ord till sitt förstaspråk och också hur de hjälper sina kompisar.
Katalin utgår mycket från olika strategier som Läsfixarna och textkopplingar till sig själv, till andra böcker och till världen. Eleverna bygger också 3D-lådor tillsammans som visar miljöerna i böckerna.
Efter en liten pratstund får jag följa med till Katalins klassrum och träffa eleverna som hon ska arbeta med idag. Det är några ganska nervösa elever som vänligt hälsar på mig och bjuder mig att sitta på den finaste platsen i rummet.
Katalin har en fantastisk förmåga att fånga eleverna och hon bygger skickligt upp undervisningen så att eleverna snabbt slappnar av och aktivt deltar i de olika övningarna och aktiviteterna. Vi läser, pratar, resonerar, leker med orden, reflekterar och summerar, och efter passet tar de med mig för att visa resultaten av tidigare arbeten som de har jobbat med.
Jag slås av elevernas glädje och stolthet över det arbete som de gjort kopplat till Lingonvägen och det blir så tydligt för mig hur viktiga våra lärare runt om i landet är i arbetet med elevernas läs- och skrivutveckling.
På vägen hem tänker jag också på vilken förmån det är att få samarbeta för att skapa de bästa förutsättningar för eleverna på våra skolor. När läromedel, skönlitteratur och skickliga lärare arbetar tillsammans kan vi uppnå fantastiska resultat.