Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Månadens författare - Janina Kastevik & Sarah Utas

Författarintervju
Janina Kastevik och Sarah Utas är systrar som delar ett stort intresse för böcker och läsning. Tillsammans har de skapat konceptet Livat på Lingonvägen och skrivit böckerna i serien. 

Berätta lite om familjen på Lingonvägen!
- Familjen på Lingonvägen består av pappa Rabi, sjuksköterska, mamma Moa, lärare, Olga nio år och tvillingarna Igor och Ester som är sju år. Och så katten Sotis och hunden Bruno! Det är en ovanligt vanlig familj som är med om små äventyr i vardagen: en tand som lossnar oväntat, ett barn som rymmer i simhallen, en tokig fisketur eller det läskiga med att ta fel buss till skolan.

Vem vänder sig böckerna till?
- Böckerna vänder sig till nybörjarläsare, barn med svenska som andraspråk eller de som behöver extra stöd i sin läsinlärning.

Hur fick ni idéen till Lingonvägen?
- Sarah jobbade som barnbibliotekarie och tyckte att det saknades genomarbetade och lockande böcker för de allra färskaste läsarna. Hon tyckte att jag (Janina) kunde skriva några sådana, eftersom jag är barnboksförfattare. Men jag tyckte att det var en bättre och roligare idé att skriva böckerna ihop! Och så blev det. Vi åkte på skrivhelg och spånade fram karaktärerna och våra första manus.

Berätta lite om arbetet med böckerna, har det varit svårt att skriva så att svårighetsgraden långsamt stegrar?
- Lingonvägenböckerna finns på fyra olika svårighetsnivåer: röd, blå, gul och grön. Tanken med det är att konkretisera barnens läsutveckling och göra den synlig. Många barn tycker också att det är väldigt kul att få gå upp en nivå, till exempel från röd till blå. Vi hämtar inspiration från vår egen vardag när vi skriver berättelserna och brukar högläsa för varandra för att det ska bli en bra rytm och vara säkra på att texten ska fungera utan bilder. Ibland är det lite trixigt att veta om en bok ligger på exempelvis blå eller gul nivå, men då brukar vi få bra hjälp av vår redaktör.

"Vår ambition är att alla Lingonvägenböcker
ska bygga på humor, värme och igenkänning."

Hur kan man använda böckerna i undervisningen?
- Lingonvägen är perfekta bänkböcker eller bredvidläsningsböcker som kompletterar den traditionella läseboken. Eftersom de finns på flera olika svårighetsnivåer är det enkelt för läraren att välja en Lingonvägenbok som passar det enskilda barnets läsutveckling. Det brukar också vara populärt bland barnen att det går att ”levla”, det vill säga att gå från en svårighetsnivå till nästa. Det känner barnen igen från dataspelsvärlden, och de förstår att när de får gå upp en nivå har de blivit bättre läsare och blir stolta över det.

Kan humor vara en ingång till läslust?
- Ja, det tror vi verkligen! Vår ambition är att alla Lingonvägenböcker ska bygga på humor, värme och igenkänning. Och vi vill gärna ha en liten ”knorr” i varje berättelse, det ska hända något drastiskt eller oväntat som gör att barnet får en härlig läsupplevelse även fast böckerna kanske bara har några få sidor.

Vad var det som fick upp ert intresse för läsning/skrivandet?
- Vi är båda storläsare och har alltid haft böcker som ett intresse. Sarah är bibliotekarie och jag (Janina) har gått skrivarkurser och gett ut böcker för andra åldersgrupper och vi har båda läst litteraturvetenskap. En gång i tiden har vi haft en bokklubb tillsammans också!