Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Sfi-läraren som skriver för att roa sina elever

Månadens författare

Charlotte Lindstedt är sfi-läraren som insåg att hennes elever längtade efter att få prata och läsa berättelser som påminner dem om vad de gillar och saknar med sitt hemland. I brist på lämpliga böcker började hon leka med tanken att skriva en egen. Nu debuterar hon som lättlästförfattare med boken En kväll på restaurang Damaskus.

– När vi arbetar med temat ”min hemstad” blir många elever extra ivriga. De berättar om fester, om matlagning och om barndomsminnen. Saker
som gör livet gott. Så jag började skriva på en sådan bok, säger Charlotte.

Till vardags arbetar Charlotte främst med att lära vuxna elever, som inte fått chansen att studera förut i sitt liv, att läsa och skriva. En process som ofta tar tid och går långsamt. Därför är det extra viktigt för henne att skriva spännande och använda ord som eleverna kan tillämpa i vardagen.

Språket vi lär ut i skolan ska handla om livet
– Jag vill att eleverna ska känna att det språk vi lär i skolan är något som handlar om livet, något som de kan använda, för att skoja, skratta, fråga,
protestera, berätta, undra, våga. Lära känna nya människor. Känna sig delaktiga i samhället. Känna sig som hemma.

Charlotte älskar själv att läsa och betonar vikten av att läsa, mycket och ofta, både för att träna upp färdigheten men också för att hitta läsglädjen. Men hon vet också att det är något hon inte delar med alla. Därför är hennes motivation att skriva böcker som i första hand roar hennes elever.

När läsningen går lätt, blir språket osynligt.
– Jag hoppas skriva så att man inte kan släppa boken, utan bara måste veta vad som händer på nästa sida. Att man ska nå dit där läsningen går så lätt att språket blir osynligt, och det enda man ser är historien som rullas upp framför ens ögon, som en pjäs.

En viktig del i arbetet med boken har även varit att måla upp karaktärerna – kocken Omar, 19-åringen Mohammad, servitrisen Jackie, och berättaren
Samir – personer som läsaren ska kunna tycka om och relatera till. Att karaktärer även kommer från olika länder och olika kulturer har varit viktigt.

– När du läser en bok, går en del av texten åt till att lära känna personerna i den. Om karaktärerna kommer från samma land som du, går det lite snabbare att lära känna dem. Jag tror att det kan underlätta för elevernas läsning och även ge dem en rikare läsupplevelse.

Av samma anledning har hon också valt att väva inord på arabiska i boken.

– Det är som en extra krydda i texten och för eleverna kan det underlätta läsningen. Det är också en liten blinkning till de elever som har arabiska som
modersmål.