Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Hur motiverar man skoltrötta ungdomar, som också lär sig svenska, att läsa?

Röster från biblioteken

Det är en stor, komplex fråga som inte har några enkla svar. Men tillsammans kan vi dela positiva erfarenheter och bli lite klokare! Vi pratade med en gymnasiebibliotekarie om hur hon hittar sätt att motivera skoltrötta ungdomar.

Vad är svårast med att nå dessa ungdomar?
- Ungdomarna måste själva bestämma sig för att de vill läsa. Vi kan hjälpa dem hitta motivationen, men något måste också tändas inom dem. Det är väldigt tydligt att när de väl börjat läsa och lyckas läsa en hel bok, så sväller självförtroendet. Man ser stoltheten hos dem.

Hur arbetar du som skolbibliotekarie för att nå dessa ungdomar?
- Jag har varit ute i klasserna och pratat i 10 minuter om vikten av läsning. Jag pratar om hur läsningen kommer att påverka deras skolresultat, men också deras vuxna liv i längden. Ungdomarna uttrycker själva att de vill bli bättre på språket och komma in i det svenska samhället. Då ska vi påminna dem om läsningens roll.

Hur arbetar skolan för att fånga in dessa elever och få dem intresserade av läsandet?
 - Som skolbibliotekarie måste man verkligen vara utåtriktad och tydlig med vad man kan hjälpa till med. Men det måste också finnas ett samarbete mellan lärare, bibliotekarier och annan personal på skolan. Jag har lärare som frågar efter bokprat, tips och stöd. Det är fantastiskt roligt.

Har ni några läsfrämjande aktiviteter för era gymnasieungdomar? I så fall, har det blivit några positiva resultat?
 - Vi har t.ex. haft en intern Facebook-grupp för skolans elever där vi tipsat om böcker. Där har även elever själva tipsat varandra, vilket är den bästa typen av läsambassadörer.