Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Utanförskap och intolerans

Författarintervju

Författaren Patrik Lundberg berättar om utanförskap och intolerans. Men också om läsglädje och språket som brygga till gemenskap – han vill att svenska språket ska inkludera, inte exkludera. Nu finns både Patrik Lundbergs roman Gul utanpå och Onanisterna i lättläst bearbetning. Nedan berättar Patrik Lundberg bland annat om han kom på idén till Gul utanpå.

– För mig är språket allt. Det är mitt arbets- redskap och den största delen av min identitet eftersom jag aldrig har varit någon som har varit stor, stark eller snygg, säger Patrik Lundberg.

Han är uppvuxen i Sölvesborg i Blekinge men föddes i Sydkorea. När han åkte tillbaka till sitt födelseland för att studera en utlandstermin fick han känna av hur det är att vara språklös – att gå in i en mataffär och inte vara säker på vad man får med sig hem.

När han kom hem från Sydkorea skrev han boken Gul utanpå som handlar dels om adoption, dels om identitet och utanförskap. När den nu släpps i lättläst bearbetning kan Patrik Lundberg nå en helt ny grupp med sin humor, sitt allvar och sin berättelse.

Språket som en brygga till gemenskap

– Jag vill att svenska språket ska inkludera, inte exkludera. Det ska vara ett redskap för att bli en del av gemenskapen, inte något som bygger murar. Då krävs det att det finns enkla vägar in. Lättlästa böcker för vuxna, till exempel.

När Patrik Lundberg studerade koreanska fick han läsa barnböcker.
– De var gjorda för fem-, sexåringar. Jag kände mig som en idiot. Han tycker inte att man ska tvingas läsa barnböcker, som han fick göra.
– Det har varit frustrerande för mig att inte nå alla med min bok tidigare.

Patrik Lundberg tycker att alla borde kunna få ta del av läsning. Det är en annan typ av upplevelse än till exempel film.
– Du skapar dina egna världar i böcker, säger han. Kicken kan bli mycket starkare än om du ser en film.

Patrik Lundbergs starkaste läsupplevelse var när han som tonåring läste En komikers uppväxt och Ett ufo gör entré av Jonas Gardell.
– De böckerna fick mig att förstå att jag inte behöver vara som alla andra. Det öppnade en ny värld för mig. Det var små medel som krävdes.

Arbetar aktivt för stärkt tolerans

Patrik Lundberg är också verksam inom Teskedsorden som arbetar mot intolerans. Han har själv drabbats av intolerans, och vet hur det påverkar människor.
– Intolerans är att inte acceptera människors olikheter. Det är inget som kan krympas ner till en fråga om Sverigedemokraterna. Man kan inte skylla på dem och därmed skriva sig själv fri från skuld.

Frågan ”Var kommer du ifrån?” har förföljt Patrik Lundberg hela livet.
– Ingen ställer samma fråga till en vit person. Det är att ifrågasätta min enda identitet. Svenskhet är viktigare för den som inte accepteras som svensk.

Vad är då receptet för ett tolerant samhälle, enligt Patrik Lundberg?
– Rasism kan bara bekämpas med mer öppenhet. Jag tror inte på att demonisera någon människa.

Text: Malin Eierfelt

Läs mer om böckerna Gul utanpå och Onanisterna.