Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Varför ska vi prata om serieromaner?

Läslust
Många av oss kämpar med att få barn och unga att läsa en bok då och då. Men hur många böcker vi än presenterar, är det svårt att få dem att älska böcker. De väljer att titta på en teveserie eller spela ett dataspel istället. Då finns det serieromaner!

Barn och unga lever i en värld full av visuella intryck. Det är inte konstigt att de dras till media med mycket bilder. En kombination av text och bilder för att skapa en berättelse känns för dem logisk. Serieromanen är därför en perfekt ingång i litteraturen för ovilliga och ovana läsare. På ett visuellt sätt tar de in berättelsen utan att behöva kämpa med en lång text. Det skapar läslust och ger en omedelbar känsla av framgång.

Bilderna stärker läsförståelsen

En fullständig förståelse för berättelsen i en serieroman når man bara genom att läsa både text och bild. Först skummar läsaren igenom bilderna på ett uppslag och får en överblick av vad som händer. Det lockar till läsning och driver snabbt berättandet framåt. Sedan går hen tillbaka och läser orden och får en djupare förståelse för vad som händer. Detta gör att serieromaner är utmärkta för unga att läsa på egen hand. De kan läsa in berättelsen genom bilderna och sedan gå tillbaka till den korta texten för att stämma av att de uppfattat allting rätt.

Bra litteratur

Serieromaner finns i alla genrer (fantasy, sci-fi, spänning, realistiska berättelser, klassiker, faktaböcker, biografier och vetenskap) och för alla åldrar. De tar upp komplexa teman som utmanar läsaren och berättelserna innehåller samma litterära element som traditionella berättelser: karaktärer att lära känna (protagonist och antagonist), miljöer och platser att ta in, motivation, konflikter, reaktion och lösningar/upplösningar.

Ett rikt språk

En bra serieroman har fina illustrationer, säker dialog och bra text. Med så lite plats för text är orden valda med omsorg. Texten är kort och kärnfull, men långt ifrån torftig. Tvärtom, här får läsaren möjlighet att bekanta sig med nya ord. Serieromaner ger läsare som kämpar tydliga ledtrådar. Om de står inför ett nytt ord eller en komplicerad vändning i berättelsen, ger bilderna hjälp att tolka orden, scenen eller sekvensen.

En serieroman tränar upp minnet 

Läsaren lär sig navigera på sidorna i en bok på flera sätt. Det gäller att läsa både orden och bilderna i rätt ordning. En ordning som ofta är intuitiv. Kombinationen av text och bild ger läsaren möjlighet att skapa en känsla av vad som ska komma och en återblick på samma gång. Genom att följa texten och samtidigt titta tillbaka på bilderna och få tillgång till berättelsen, byggs minnet upp.

Erfarenheter av illustrationer och konst

Bilderna i en serieroman är i olika stilar, utförande och teknik. Det ger läsaren insikt och förståelse för illustrationer, bilder och konst på ett naturligt sätt. Det inspirerar också många att själv rita och berätta.