Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Snack om läsning

Välkommen till vår kostnadsfira webbträffserie Snack om läsning.

Under tre inspirerande dagar får du möta experter och engagerade personer inom skolans värld som delar med sig av kunskap, metoder och konkreta tips kring läsförståelse, läsfrämjande, lättläst och pedagogik.

Din guide genom webbträffarna är Chris Qwist, som leder samtalen med fokus på hur vi kan stärka elevernas läsning och skrivutveckling på låg-, mellan- och högstadiet. Varje webbträff består av en inbjudan med två programpunkter med en kort paus i mitten. Snack om läsning är en livesänd webbträff och det går att se sändningen i efterhand. 

 Webbträffarna görs i samarbete med Studentlitteratur.

För dig som undervisar på lågstadiet

Tisdag den 8 april 14.00-15.40 

Undervisar du i lågstadiet och vill ge dina elever den bästa möjliga starten i sin läs- och skrivutveckling? Då är dessa webbträffar för dig! Vi bjuder in till två inspirerande samtal där du som lärare får ta del av värdefulla insikter, aktuell forskning och konkreta metoder för att stötta dina elever på deras läs- och skrivresa. Medverkar gör författaren Torsten Bengtsson och Inger Fridolfsson som är fil.mag. i specialpedagogik med många års erfarenhet av elevers läs- och skrivinlärning.

Anmäl dig till webbträffen för lågstadiet här!

Torsten Bengtsson

Väck och säkra läslusten redan från start!

Att tidigt skapa en positiv läsupplevelse är avgörande för att bygga en stark läs- och skrivförmåga. Torsten Bengtsson, specialpedagog och författare till en mängd barn- och ungdomsböcker, delar med sig av sina erfarenheter kring att inspirera elever till läsning och skrivande. Hur kan vi väcka nyfikenhet och skapa en hållbar läs- och skrivprocess i klassrummet? Under samtalet får du konkreta tips och idéer att ta med dig in i din undervisning.

Tid: 14.00-14.40 

Produktbild

Inger Fridolfsson

Att tidigt fånga de lässvaga

Hur kan vi säkerställa att elever får en stabil grund i sin läs- och skrivutveckling? Inger Fridolfsson, fil.mag. i specialpedagogik och författare till bland annat Grunderna i läs- och skrivinlärning, berättar om vikten av att balansera avkodning och språklig förståelse. Vi diskuterar de vanligaste utmaningarna och hur aktuell forskning kan omsättas i praktiken för att stödja eleverna genom en medveten och strukturerad undervisning.

Tid: 15.00-15.40 

För dig som undervisar på mellanstadiet

Onsdag den 9 april 14.00-15.40 

Undervisar du i mellanstadiet och vill utveckla ditt arbete med lättläst litteratur och lässtrategier i klassrummet? Då är dessa webbträffar för dig! Vi bjuder in till två inspirerande samtal med kunniga och engagerade experter som delar med sig av sina erfarenheter, metoder och konkreta tips för att stärka elevernas läsning och läsförståelse. Medverkar gör Linda Lidgren och Veronica Mac-Donald, förstelärare och läs- och skrivutvecklare i Hässleholm samt författaren och läraren Jenny Edvardsson. 

Anmäl dig till webbträffen för mellanstadiet här! 

 

Jenny Edvardsson

Så arbetar du med lättläst i undervisningen!

Hur kan lättläst litteratur bli en naturlig del av undervisningen och bidra till elevernas läsutveckling? Jenny Edvardsson, legitimerad lärare i svenska och historia, författare och föreläsare, berättar om vikten av att se lättläst som en genre bland andra och hur den kan användas för att möta olika elevers behov. Vi reder ut vad lättläst litteratur är, varför den är viktig och hur den kan integreras i undervisningen för att stärka elevernas språk- och läsförmåga.

Tid: 14.00-14.40 

Linda Lidgren och Veronica Mac-Donald

Metoder för en lyckad undervisning i lässtrategier

Hur kan vi hjälpa elever att utveckla sin förståelse och sitt intresse för det de läser? Linda Lidgren och Veronica Mac-Donald, förstelärare och läs- och skrivutvecklare i Hässleholm, delar med sig av konkreta strategier för att få elever att reflektera över, samtala om och på djupet förstå olika typer av texter. Vi diskuterar genrepedagogik, metoder för att få elever att stanna upp i läsningen och hur vi kan väcka nyfikenhet för textens innehåll.

Tid: 15.00-15.40 

För dig som undervisar på högstadiet 

Torsdag den 10 april 14.00-15.40 

Undervisar du i högstadiet och vill utveckla din undervisning inom litteratur, läsförståelse och hur man närmar sig svåra ämnen? Då är dessa webbträffar för dig! Vi bjuder in till tre inspirerande samtal med experter som delar med sig av sina kunskaper, erfarenheter och konkreta metoder för att stärka elevernas språk- och kunskapsutveckling.

Anmäl dig till webbträffen för högstadiet här!

Bengt Fredriksson och Moa Candil

Hur man närmar sig svåra ämnen med fakta

Hur kan lättlästa böcker om svåra och komplexa ämnen bli en språngbräda för viktiga samtal i klassrummet? Författarna Bengt Fredriksson och Moa Candil delar med sig av sina erfarenheter av att skriva lättläst om betydelsefulla händelser i vår historia och samtid. De berättar om sin skrivprocess, hur deras böcker kan användas i undervisningen och hur lärare och bibliotekarier kan skapa engagemang och förståelse genom att använda faktaböcker som en väg in i svåra ämnen.

Stina Nylén

Litteraturhistoria och språkutveckling

Hur kan vi låta eleverna resa genom litteraturhistorien samtidigt som de utvecklar sitt språk, sin läsförståelse och sin förmåga att uttrycka sig? Stina Nylén, lärare i svenska och historia samt journalist med fokus på ungas läsning, berättar om hur litteraturen kan användas för att stärka elevernas skrivande, muntliga förmåga och förståelse för det svenska språket. Vi diskuterar även hur genreskrivande kan kopplas till en relevant kontext och hur kortskrivning, ordförståelse, grammatik och dramatisering kan bli en naturlig del av undervisningen.